apr 2, 2018 - Uncategorized    No Comments

De brievenbus

Twee maanden na de dood van papa is mijn schoonvader overleden.
In tegenstelling tot papa heeft hij wèl afgezien en was zijn lijdensweg lang.
De begrafenis werd geregeld door mijn schoonmama, omringd door al haar kinderen.  Totaal verschillend, maar even mooi geregeld.
De woensdag tussen het overlijden en de begrafenis ben ik naar mama gegaan, samen met de zussen, zoals elke woensdag, wat achteraf gezien een grote vergissing was. Opnieuw was ons moeder vol van haar verdriet, mijn schoonmoeder zou zo verdrietig niet zijn, want die had het zien aankomen, etc. Op geen enkel moment vroeg ze hoe het mijn gezinnetje verging, hoe mijn man of mijn kinderen hiermee omgingen, terwijl het voor de kids het tweede overlijden was van een naaste in zo’n korte tijd.
En toen moest ineens de naam op haar brievenbus veranderen, onze achternaam moest verdwijnen en plaats maken voor de hare, de postbode had haar dat laten weten. Ik zei, laten we gewoon jouw naam erbij plaatsen, want er zal vast en zeker nog post toekomen op papa’s naam, dat lijkt me logisch?
Toen begon ze te tieren dat alleen haar naam op de brievenbus moest komen want dat papa er niet meer was, hij was dood, opgebrand, wèg! En terwijl ze weer stond te stampvoeten, is er iets geknapt bij mij. We stonden tegen elkaar te brullen en uiteindelijk heb ik uit een koekendoos een kaartje geknipt, haar naam erop geschreven en het gaan vervangen. Tweede grote vergissing van die dag. 1-0 voor ons moeder… Toen ik terug binnenkwam en zei dat ze mochten stoppen met roddelen want dat ik terug was, zei mijn moeder “Maar wat is er toch met jou? Scheelt er iets tussen jou en L. (mijn man)? Is er iets op je werk?” En dan mijn middenste zus “Zou je geen sigaretje gaan roken? Je bent helemaal dolgedraaid”. Ik heb die middag zo hard op mijn tanden gebeten dat ik ze bijna kapot gebeten heb. Het was meteen ook de laatste woensdag bij mama voor mijn oudste zus en mij.

1,885 totaal aantal vertoningen, 5 aantal vertoningen vandaag

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!