mei 3, 2018 - Uncategorized    1 Comment

Het gezin van mijn middenste zus

Mijn nichtje is de dochter van mijn middenste zus die blijkbaar de genen van mijn moeder heeft overgeërfd… 
Hier is haar derde gastpostje op deze blog


Mijn moeder en vader zijn gescheiden toen ik een jaar of zeven was.
Mijn ma had al enige jaren een affaire met M., de man van een koppel met wie mijn ouders regelmatig samen zaten. De eerste keer dat we er iets van vernamen moet ik een jaar of vijf geweest zijn. Mijn pa was die avond alleen thuis met mij en mijn oudere zus, geen idee waar mijn ma die avond was.
Toen mijn zus en ik eigenlijk al lang hadden moeten slapen, zaten we nog samen in ons bed te spelen met onze Barbies tot we betrapt werden door onze pa…
Het volgende moment vlogen de Barbies letterlijk de hele kamer door toen onze pa een woedeaanval kreeg en even later huilend in elkaar zakte op de rand van mijn bed. Het is een beeld dat ik nooit meer vergeet. Onze pa zei toen tegen ons dat ma een affaire had met M. Mensen die ze kenden hadden hem verteld dat ze samen gezien waren in stad… Op dat moment kon ik de woorden van mijn pa totaal niet plaatsen en na die avond leek alles weer zijn normale gang te gaan alsof de woorden nooit uitgesproken waren.

Pas lange tijd erna, toen we op vakantie naar Denemarken gingen, is de nachtmerrie echt goed begonnen. De reis draaide uit op een fiasco, ma en pa maakten constant ruzie en wij waren te jong om te begrijpen wat er echt allemaal aan de hand was, behalve dan dat het goed fout zat. De eerste keer sloten ze ons op in onze kamer en toen ze ons even later uit onze kamer lieten, lagen er briefjes op tafel die M. aan mijn moeder had geschreven. Mijn pa stond hierover te schreeuwen tegen mijn ma, waarop ze wegliep naar hun kamer en op bed ging zitten. Mijn zus en ik zaten op onze knieen voor haar, smeekten haar te blijven, niet weg te gaan van papa en het enige die ze zei terwijl ze ons recht in de ogen keek was kortaf NEE. Haar ogen koel en afstandelijk als een echte ijskoningin. Uiteindelijk werd de reis vroegtijdig afgebroken en keerden we naar huis… Het jaar dat daarop volgde was er een van een pa en ma die constant ruzie maakten. En elke keer opnieuw zeiden ze tegen ons dat ze er spijt van hadden en elke keer opnieuw zeiden ze dat ze bij elkaar zouden blijven. In die periode liep pa ook regelmatig weg als het weer eens te hevig werd en ik herinner me dat ik altijd meeging met hem omdat ik bang was dat hij niet meer terug naar huis zou komen. 

Iets van een jaar erna kwam dan toch het onvermijdelijke, ze gingen scheiden. Ma bleef in het huis wonen en pa trok in bij zijn moeder, mijn meter.
Hoe de regeling ooit tot stand is gekomen voor ons weet ik niet meer en daar hebben we voor zover ik weet ook weinig van meegekregen maar het werd een soort co-ouderschap, maar niet met vaste dagen en weken. We gingen naar pa als ma moest werken in de nacht als verpleegster. Wat we wel meekregen van beide kanten waren de verwensingen die ze elkaar maakten. Telkens opnieuw uitten ze hun afkeer voor elkaar tegen ons. Zo had mijn moeder geen goed woord meer over voor onze pa en was hij een klootzak en nog meer van dat fraais…  Mijn pa noemde mijn moeder een hoer.

In die periode was de weg ook volledig vrij gemaakt voor M. om ongegeneerd vrij binnen en buiten te lopen wanneer hij daar zin in had. Aanvankelijk deden ze nog moeite om het ietwat te verbergen, maar met de tijd vonden ze het doodnormaal dat ze stonden te flirten waar we bij waren.
Toen we een paar jaar erna samen op vakantie gingen naar de Ardennen deden ze beiden helemaal geen moeite meer om ook maar iets te verbergen, ik denk dat ik toen een jaar of tien was. Zijn vrouw was ook mee op die vakantie en blijkbaar was dat ook geen probleem. Ik weet nog dat ik me toen dikwijls afgevraagd heb of zijn kinderen hier ook van op de hoogte waren, maar ik was te bang om het hen te vragen. Ook tegen mijn pa praatte ik er nooit over.
Al die tijd was het moeilijk om aan te zien maar erover praten durfde ik niet en met mijn moeder al helemaal niet. Ik was véél te bang voor de reactie die eruit voort zou komen! Tegen mijn pa praatte ik er ook niet over omdat ik wist dat het toch altijd uitdraaide op een hoop verwensingen en woorden van afkeer aan het adres van mijn ma.

Toen ik begon te puberen kreeg ik helemaal een afkeer van M., zijn manier van praten tegen mijn ma en soms ook tegen ons, zijn dubbelzinnige opmerkingen die hij maakte en de manier waarop hij naar ons keek. Ik walgde écht van die vent. Toen ik een jaar of dertien was begon de boel dan ook serieus te escaleren tussen mijn ma en mij. Ik wou geen gezag meer van haar aanvaarden met als gevolg dat er elke dag ruzie en discussie was tussen ons. Toen ik kort daarop ook nog drugs ging gebruiken, ging het helemaal om zeep. Kort voor ik bij mijn pa ging wonen kwam M. binnen op een moment dat mijn ma en ik weer eens een serieuze discussie hadden. M. dacht zich op dat moment eens te kunnen moeien en me de les te lezen over het gebrek aan respect dat ik had tegenover mijn ma en dat ik moest weten waar mijn plaats was,… Het gevolg was dat mijn woede zich ook tegen hem keerde omdat ik het totaal niet wou aanvaarden dat hij een beetje papa zou komen spelen, hij was mijn vader niet en moest zich niet moeien in ons gezin. Hij had een eigen gezin met een vrouw en kinderen! Zijn plaats was daar. Een tijdje daarna ben ik bij mijn pa gaan wonen. Toen ik later op bezoek ging bij mijn moeder, maakte ze wel altijd dat M. en ik elkaar niet zagen, waarschijnlijk omdat ze nog altijd schrik had voor een volgende aanvaring tussen ons. 

Toen ik een jaar of twintig was, woonde mijn zus nog thuis bij ma, we hadden een namiddag samen afgesproken in stad om iets te gaan drinken. Mijn zus vertelde me toen dat er regelmatig ruzies waren met ma, blijkbaar stelde M. alles in het werk om ook mijn zus zo snel mogelijk het huis uit te krijgen. Hij kwam bijvoorbeeld ’s avonds het huis binnen terwijl mijn moeder gaan werken was. Mijn zus voelde zich niet veilig meer thuis, hij liep binnen en buiten zoals het hem uitkwam… Een badje nemen terwijl ze alleen thuis was, zat er niet meer in. Mijn ma en M. gingen regelmatig samen weg en dan kwam zijn vrouw aan de deur vragen waar haar man was… telkens een heel vervelende situatie voor mijn zus. Niet zo heel lang na ons gesprek is ze dan ook op zichzelf gaan wonen, ik denk dat ze er schoon genoeg van had.
Daarna spraken mijn zus en ik niet veel meer over M. Het was een onderwerp dat sterk vermeden werd. De enige keer dat ik het er met mijn moeder nog eens over had was het jaar erna met kerstavond toen ze bij mij kwam eten. Vraag me niet hoe de conversatie tot stand gekomen is, maar toen heeft ze me wel bekend dat ze mijn pa bedrogen heeft en dat ze al een affaire had met M. toen ik pas anderhalf jaar oud was… 

De vunzigaard loopt er nog steeds rond. Zijn vrouw is ondertussen zo ziek in haar hoofd als maar kan. Maar het mens kan geen kant op, is volledig afhankelijk van hem op alle vlakken. Af en toe wordt ze voor een week of langer in de psychiatrie gestopt en dan maken mijn ma en M. een reisje of een citytrip… Het is om ziek van te worden als je er alleen maar aan denkt…

 

3,035 totaal aantal vertoningen, 15 aantal vertoningen vandaag

1 Comment

  • Ja dat is heel zwaar voor de kinderen uit zo’n situatie! Ze worden verwacht dingen te dragen die ze niet aankunnen. Ze worden gebruikt als schietschijf voor de commentaren op moeder en vader. Langs weer kanten wordt er aan hen gesleurd. Niet moeilijk dat jullie dan aan de drugs gaan, om eventjes rust te vinden in jullie wereld, even weg te zijn van heel het gedoe. Wat een vreselijke toestand! Bij ons was de situatie niet zo erg. Maar met momenten was er ook ruzie omdat mijn vader dronken thuis kwam. Dan riep mijn moeder dat hij maar moest gaan van waar hij kwam. Mijn vader kwam dan bij mij uithuilen ( met zijn zattte botten, maar dat had ik niet door ) dat hij nooit iets goeds meer kon doen, bla bla bla en ik smeekte al wenend dat hij niet weg zou gaan. Trauma’s heb ik daar aan over gehouden en dat is dan nog maar een paar keer gebeurt. Hopelijk heb je een streep onder je verleden getrokken en kan je nu verder en de toekomst tegemoet kijken. Veel sterkte!

Got anything to say? Go ahead and leave a comment!